terug

 

                                                                                                                                                      

       
 

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter.

Boeken
Meijer schreef elf boeken, haar werk is vertaald in achttien talen. Haar debuutroman Het schuwste dier verscheen in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza DebuutPrijs. Meijers tweede roman Dagpauwoog verscheen in 2013 en werd goed ontvangen in de pers. In 2016 verscheen Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016. Het werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs de ECI Literatuurprijs, de Vondel vertaalprijs en de International Dublin Literary Award. Dierentalen en Het vogelhuis zullen worden vertaald in het Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools, Turks en Zweeds, Dierentalen ook nog in het Fins, Grieks, Japans, Koreaans, Noors, Spaans, Taiwanees en Tsjechisch en Het vogelhuis in het Kroatisch. In 2017 verscheen De soldaat was een dolfijn, een essay over politieke dieren, dat in 2018 de Hypatiaprijs won. Een Duitse vertaling is in de maak. In 2018 won Meijer de Halewijnprijs voor haar oeuvre. In 2019 verscheen De grenzen van mijn taal, een filosofische verhandeling over depressie, die vertaald zal worden in het Engels, Duits, Noors, Pools, Spaans en Turks en genomineerd werd voor de Bookspot Literatuurprijs en de Socratesbeker (shortlist). Ook verscheen Voorwaarts, een nieuwe roman (een Duitse vertaling is in de maak). In november 2019 verscheen When animals speak: Towards an interspecies democracy, haar eerste academische boek, bij de New York University Press. Het won de ASCA Book Award in 2020. In 2020 kwam de roman De nieuwe rivier, een magisch-realistisch moordmysterie, uit bij Das Mag (komende vertalingen: Duits, Italiaans, shortlist Confituur Boekhandelsprijs en BNG Bank Literatuurprijs). In 2021 schreef ze het essay voor de Maand van de Filosofie: Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. Ook verscheen Haar vertrouwde gedaante, een novelle.

Filosofie
In Meijers filosofische werk staat taal (inclusief stilte) en sociale rechtvaardigheid centraal. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie op een proefschrift getiteld 'Political Animal Voices' aan de Universiteit van Amsterdam, dat in 2018 de Praemium Erasmianum Dissertatieprijs won. Van 2018-2022 werkt ze als postdoctoraal onderzoeker in een project over agency van dieren in het Antropoceen aan de Universiteit van Wageningen. Van 2021-2025 doet ze onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam met een Veni Beurs van het NWO. Het project heet The politics of (not) eating animals. Ze schrijft filosofische columns voor Trouw en is voorzitter van de landelijke OZSW werkgroep dierethiek.

Muziek
Meijer bracht vier albums en een aantal EP's uit en trad op in Nederland, BelgiŽ, Duitsland, Engeland en Amerika. Muziek en meer informatie over de muziek vindt u hier

Beeldende kunst
Meijer maakt performances, muziektheatervoorstellingen en installaties, zoals bijvoorbeeld Het leven leert vanzelf in het Scheltema Complex in Leiden en Verlangst in de Boterhal (met Miriam Reeders), maar ook tekeningen en foto's, video's en afleidingsmateriaal voor varkens. Momenteel werkt ze aan nieuwe tekeningen. Ook houdt ze dagelijks een weblog bij en treedt regelmatig op met proza, lezingen en/of liedjes.

 

 

 

foto: Robin Haig