terug

 

                                                                                                                                                      

       
 

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter.

Ze maakt performances, muziektheatervoorstellingen en installaties, zoals bijvoorbeeld Het leven leert vanzelf in het Scheltema Complex in Leiden en Verlangst in de Boterhal (met Miriam Reeders), maar ook tekeningen en foto's, video's en afleidingsmateriaal voor varkens.

Ze bracht vier albums en een aantal EP's uit en trad op in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Amerika. Muziek en meer informatie vindt u hier.

Korte verhalen en gedichten van haar hand zijn onder andere verschenen in De Revisor, Tirade en De Brakke Hond. Ze is mede-oprichter van literair collectief De Jagers. Eva's debuutroman Het schuwste dier verscheen in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza DebuutPrijs. Eva's tweede roman Dagpauwoog verscheen in 2013 en werd goed ontvangen. In 2016 verscheen Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016. Het werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en was genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Dierentalen en Het vogelhuis zullen worden vertaald in het Duits, Engels, Frans en Arabisch.

Eva houdt dagelijks een weblog bij en treedt regelmatig op met proza, lezingen en/of liedjes. Daarnaast is ze bezig met de afronding van een promotieonderzoek in de filosofie, getiteld 'Political Animal Voices', aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze ook lesgeeft. Over het onderzoek verscheen een interview in Trouw, dat hier te lezen is; academische publicaties en presentaties zijn hier te vinden. Ze is voorzitter van de landelijke OZSW werkgroep dierethiek, en van Minding Animals Nederland. Haar academische werk is vertaald in het Frans, Italiaans en Spaans. In maart 2017 is ze lijstduwer (nummer 39) voor de Partij voor de Dieren bij de Tweede Kamerverkiezingen.

 

 

foto: Robin Haig