terug

 

                                                                                                                                                      

       
 

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter.

Ze maakt performances, muziektheatervoorstellingen en installaties, zoals bijvoorbeeld Het leven leert vanzelf in het Scheltema Complex in Leiden en Verlangst in de Boterhal (met Miriam Reeders), maar ook tekeningen en foto's, video's en afleidingsmateriaal voor varkens.

Ze bracht vier albums en een aantal EP's uit en trad op in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Amerika. Muziek en meer informatie over de muziek vindt u hier.

Eva's debuutroman Het schuwste dier verscheen in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza DebuutPrijs. Eva's tweede roman Dagpauwoog verscheen in 2013 en werd goed ontvangen in de pers. In 2016 verscheen Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016. Het werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Dierentalen en Het vogelhuis zullen worden vertaald in het Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Pools, Turks en Zweeds, Dierentalen ook nog in het Fins, Japans, Koreaans, Taiwanees en Tsjechisch. In 2017 verscheen De soldaat was een dolfijn, een essay over politieke dieren, dat in 2018 de Hypatiaprijs won. Een Duitse vertaling is in de maak. In 2018 won Eva de Halewijnprijs voor haar oeuvre. In 2019 verschenen De grenzen van mijn taal, een filosofische verhandeling over depressie (die vertaald zal worden in het Engels, Duits, Pools en Turks), en Voorwaarts, een nieuwe roman (een Duitse vertaling is in de maak). In oktober 2019 verschijnt When animals speak: Towards an interspecies democracy, haar eerste academische boek, bij de New York University Press.

Eva houdt dagelijks een weblog bij en treedt regelmatig op met proza, lezingen en/of liedjes. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie op een proefschrift getiteld 'Political Animal Voices' aan de Universiteit van Amsterdam, dat in 2018 de Praemium Erasmianum Dissertatieprijs won. Ze is tevens voorzitter van de landelijke OZSW werkgroep dierethiek, en oprichter van Minding Animals Nederland. Haar academische werk is vertaald in het Frans, Italiaans en Spaans. Academische publicaties zijn hier te vinden. In maart 2017 was ze lijstduwer (nummer 39) voor de Partij voor de Dieren bij de Tweede Kamerverkiezingen. Van 2018-2022 werkt ze als postdoctoraal onderzoeker in een project over agency van dieren aan de Universiteit van Wageningen. Ze schrijft filosofische columns voor Trouw.

 

 

foto: Robin Haig